Concept for Life Veterinary Diet Hypoallergenic 400g Konina
Mianem nadwrażliwości pokarmowej określa się wszystkie odbiegające od normy fizjologiczne reakcje na spożycie danej karmy lub dodatku. Należy przy tym rozróżnić alergie pokarmowe i nietolerancje pokarmowe.
W przypadku alergii pokarmowych dochodzi do gwałtownej reakcji układu immunologicznego na określone białka. Natomiast w przypadku nietolerancji pokarmowych reakcja ta przebiega bez udziału układu immunologicznego.
Mianem nadwrażliwości pokarmowej określa się wszystkie odbiegające od normy fizjologiczne reakcje na spożycie danej karmy lub dodatku. Należy przy tym rozróżnić alergie pokarmowe i nietolerancje pokarmowe.
W przypadku alergii pokarmowych dochodzi do gwałtownej reakcji układu immunologicznego na określone białka. Natomiast w przypadku nietolerancji pokarmowych reakcja ta przebiega bez udziału układu immunologicznego.
Mianem nadwrażliwości pokarmowej określa się wszystkie odbiegające od normy fizjologiczne reakcje na spożycie danej karmy lub dodatku. Należy przy tym rozróżnić alergie pokarmowe i nietolerancje pokarmowe.
W przypadku alergii pokarmowych dochodzi do gwałtownej reakcji układu immunologicznego na określone białka. Natomiast w przypadku nietolerancji pokarmowych reakcja ta przebiega bez udziału układu immunologicznego.
Zarówno alergie pokarmowe, jak i nietolerancje pokarmowe mogą prowadzić do problemów skórnych i trawiennych, jak np. świąd i biegunka. W celu zdiagnozowania nadwrażliwości pokarmowej niezbędne jest przeprowadzenie diety eliminacyjnej. Warunkiem wstępnym jest karma zawierająca wyselekcjonowane źródło białka i węglowodanów.
Problemy skórne są najczęstszą konsekwencją nie tylko nadwrażliwości pokarmowych, lecz także alergii na pchlą ślinę i alergii środowiskowych. W celu optymalnego wsparcia czynności skóry należy podawać karmę zawierającą wysokowartościowe kwasy tłuszczowe.
Skład
65% mięsa końskiego, 30,6% bulionu, 3% pasternaku, 1% minerałów, 0,4% oleju rybnego.
Dodatki na 1 kg:
Dodatki dietetyczne:
Witamina D3 200 j.m., cynk (jednowodny siarczan cynku) 25 mg, mangan (jednowodny siarczan manganu(II)) 1,4 mg, miedź (pięciowodny siarczan miedzi(II)) 2,25 mg, jod (bezwodny jodan wapnia) 0,75 mg.
Białko surowe10.0 %Tłuszcz surowy8.0 %Włókno surowe0.3 %Popiół surowy2.6 %Wilgotność77.0 %Kwas linolowy1.3 %EPA/DHA0.12 mg
Waga w kg | Dzienna porcja w g |
---|---|
5 | 275 - 375 |
10 | 460 - 630 |
15 | 620 - 850 |
20 | 770 - 1055 |
25 | 910 - 1250 |
30 | 1045 - 1430 |
35 | 1175 - 1605 |
40 | 1295 - 1775 |
45 | 1415 - 1940 |
50 | 1535 - 2100 |
60 | 1760 - 2405 |
70 | 1975 - 2700 |
Wartość energetyczna / 100 g: ME (FEDIAF, 2021) 487 kJ / 116 kcal |